Verschil tussen blog en column vervaagt

Wat is het verschil tussen een blog en een column? Het is een vraag die ons regelmatig gesteld werd en dat inspireerde ons tot het schrijven van dit blog. Of column zo u wenst, want het onderscheid tussen een blog en een column wordt steeds kleiner. Een aantal jaar geleden was het verschil tussen een blog en een column overduidelijk, inmiddels versmelten beide tekstvormen met elkaar. In deze blog leggen we je de verschillen voor!

De column van toen

Het verschil tussen een blog en een column was eigenlijk heel simpel. De ene tekstvorm stond offline en de andere online. Een column stond in de krant of in een tijdschrift. Een weblog stond zoals de naam al doet vermoeden, op het web. Een ander groot verschil was dat columnisten vaak gerenommeerde schrijvers waren (en nog steeds zijn). Bekende Nederlanders, beroemde romanschrijvers of dichters. Ze schreven een inhoudelijke tekst waarin hun opinie sterk naar voren kwam. Onderbouwd met duidelijke voor- en tegenargumenten. Niet per se in een ernstige tone of voice beschreven. In een column mochten schrijvers juist flink overdrijven. Ze gebruikten scherpzinnige metaforen naar aanleiding van lachwekkende anekdotes of belachelijke situaties. De lezer moest met een glimlach het onderwerp tot zich nemen. Er was ook voldoende ruimte voor een portie choqueren. Deze columnvorm staat overigens nog steeds in geprinte kranten en tijdschriften.

Het weblog van toen

De weblog ontstond als online dagboek. Iedereen kon (en kan nog steeds) een weblogaccount aanmaken en zijn hartenkreten, bevindingen en ervaringen delen. Op een gegeven moment ontdekten ook bedrijven de nut van de blog. Ze deelden hun expertise, maakten op indirecte wijze reclame en plaatsten nieuwsberichten. Een prima medium voor extra aandacht.

Het verschil tussen een blog en column vandaag de dag

Het verschil tussen offline en online media is veel kleiner geworden. Offline teksten zijn tegenwoordig ook online te vinden. Is een column die op de website van de desbetreffende krant staat dan nu een weblog? Veel media hebben de term ‘blog’ klakkeloos overgenomen. De blog is niet meer wat het geweest is. Toch bestaat er nog wel een onderscheid. Er zijn inmiddels politieke, juridische en filosofische blogs, maar een column wordt in veel gevallen nog geschreven door columnisten die daar specifiek voor worden ingehuurd. Een blog heeft daarnaast anno 2015 vaak commerciële doeleinden, een column nog steeds niet.

Is er in de toekomst nog wel een verschil tussen een blog en column?

We verwachten dat de column en de blog nog meer op elkaar gaan lijken. Er zijn de afgelopen decennia zoveel blogsoorten bijgekomen. Het is allang niet meer alleen weggelegd voor de dagboekschrijvers onder ons. Blogs behoren tot de marketingstrategie van bedrijven en zijn een broedplaats voor fans en hobbyisten. Een blog is een platform voor trendsetters, sterren en interessante figuren. Er zijn stadsbloggen, shocklogs, videoblogs en ga zo maar door. Van het iconische fenomeen ‘column’ is bijna niets meer over. Het lijkt er zelfs op dat het woord ‘blog’ gewoon ‘online tekst’ betekent: een webpagina waarop mensen met regelmaat een tekst kunnen publiceren, wat voor tekst dan ook. Het woord column spreekt nu nog wel tot de verbeelding, maar over een paar jaar misschien niet meer?