Wereldrecepten - Zweedse Köttbullar

Nu de restaurants nog even gesloten zijn, kunnen we wel wat extra inspiratie en hulp gebruiken in de keuken. De taaltrainers van Elycio Talen komen uit alle hoeken van de wereld. Zij hebben vast en zeker allemaal een recept voor een favoriet gerecht dat kenmerkend is voor het land waar ze vandaan komen. De komende tijd zullen we deze recepten delen zodat er uiteindelijk een mooie verzameling wereldrecepten ontstaat.

De aftrap wordt verzorgd door Nanouk, taaltrainer Zweeds en Nederlands bij Elycio Talen. Ze deelt met ons het recept van de welbekende Zweedse gehaktballetjes. Ze vermeldt er wel meteen bij dat hoe je ook je best zult doen, de gehaktballetjes die haar moeder bereidt altijd de lekkerste zullen zijn.

Zweedse appelmoes
Gehaktballetjes heten in het Zweeds köttbullar en worden niet alleen, zoals in bijgevoegd recept, met brunsås (bruine saus) gegeten maar ook met lingon (vossenbessenjam). Lingon eten de Zweden overigens zo vaak en in zulke grote hoeveelheden dat je het ook wel de Zweedse appelmoes zou kunnen noemen.

Köttbullar
Köttbullar komt vaak op tafel in Zweden. Ook bij feestelijke gelegenheden zoals de smörgåsbord (Zweeds buffet) en julbord (de Kersttafel). De gehaktballetjes worden veelal warm gegeten, maar smaken koud ook zalig met bietensalade op zuurdesembrood of knäckebröd.

-----

Het recept
Ingrediënten

Voor de vleesballetjes:

500 gram rundergehakt
250 gram varkensgehakt
1 ui fijngesneden
1 teentje knoflook (fijngemaakt of gemalen)
100 gram paneermeel
1 ei
5 eetlepels volle melk
Zout en peper

Voor de saus:

Olie
40 gram boter
40 gram meel
150 ml groentebouillon
150 ml runderbouillon
150 ml slagroom

2 theelepels sojasaus
1 theelepel Dijon-mosterd

Stap 1

Mix de twee soorten gehakt en voeg fijngesneden ui, knoflook, paneermeel en ei toe. Meng dit door elkaar en voeg dan melk toe en breng het op smaak met zout en peper.

Stap 2

Maak er nu kleine balletjes van. Plaats ze op een schoon bord, dek ze af en bewaar ze twee uur in de koelkast. Dit zorgt ervoor dat ze hun vorm behouden tijdens het koken.

Stap 3

Verhit olie in een koekenpan op middelhoog vuur. Als de pan warm is, voeg dan voorzichtig gehaktballetjes toe en laat ze aan alle kanten bruin worden.

Stap 4

Doe ze in een ovenvaste schaal als ze bruin zijn en dek ze af. Plaats het in een hete oven (180 graden) voor 30 minuten.

Stap 5

Nu is het tijd om de saus te maken. Smelt 40 g boter in een pan. Klop er 40 g meel in en roer het twee minuten lang door. Voeg 150 ml groentebouillon en 150ml runderbouillon toe en blijf roeren. Voeg dan 150ml slagroom, twee tl sojasaus en één tl Dijon-mosterd toe. Breng het aan de kook en laat de saus indikken.

Stap 6

Serveer de gehaktballetjes met de saus en aardappelen.

Smaklig måltid!