Wereldrecepten - Peruaanse ceviche

De taaltrainers van Elycio Talen komen uit alle hoeken van de wereld. Zij hebben vast en zeker allemaal een recept voor een favoriet gerecht dat kenmerkend is voor het land waar ze vandaan komen. De komende tijd zullen we deze recepten delen zodat er uiteindelijk een mooie verzameling wereldrecepten ontstaat.

Aurora, taaltrainer Spaans bij Elycio Talen, deelt met ons haar favoriete Peruaanse gerecht: ceviche. Het is een traditioneel, typisch Peruaans gerecht met verse rauwe vis en zoete aardappel. Bijzonder is de bereiding, waarbij verse rauwe vis wordt gegaard in o.a. limoen en zeezout. De combinatie van zuur, zout én pittig geeft ceviche een unieke, karakteristieke smaak.

“De Peruaanse ceviche is meegenomen door Japanse en Chinese immigranten, de eetcultuur van deze immigranten heeft een grote invloed op de Peruaanse keuken. Ceviche is een van onze beroemdste gerechten en wordt traditioneel gegeten bij alle festiviteiten. De beste ceviche vind je in de visserijhavens. Hoe dichterbij de verse vis hoe beter de ceviche is!”

-----

Het recept
Bereidingstijd: 20 minuten

Ingrediënten (voor 4 personen)
1,5 kilo verse vis. Je kunt bonito, tonijn, victoria baars of vis met wit vlees gebruiken
2 teentjes knoflook, zeer fijn gehakt
2 tl gehakte limo-chilipeper of pittige rode chilipeper (of de Peruaanse "rocoto")
Sap van 20 limoenen
1 tl gehakte verse koriander
1 rode ui, in halve ringen
4 tl cancha (geroosterde mais) (optioneel in NL), plus wat extra voor het garneren (naar keuze)
gember (3 cm) zeer fijngehakt, of gepureerd
zoete aardappel, gekookt en in plakjes
zout en peper

Bereidingswijze
1. Snijd de vis in blokjes van 1 cm, doe ze in een kom en bestrooi ze met zout en peper
2. Voeg na 1 minuut de knoflook, gember en chilipeper toe. Schep alles goed door elkaar.
3. Schenk het limoensap erover en voeg de chilipeperpuree en koriander toe.
4. Voeg de rode ui toe.
5. Voeg de cancha toe, zout en peper, schep weer door.

Serveer de ceviche in een ondiepe schaal met de plakjes zoete aardappel. Garneer met wat cancha.

Buen apetito !!!