Wereldrecepten - Duitse Weckmänner

De taaltrainers van Elycio Talen komen uit alle hoeken van de wereld. Zij hebben vast en zeker allemaal een recept voor een favoriet gerecht dat kenmerkend is voor het land waar ze vandaan komen. De komende tijd zullen we deze recepten delen zodat er uiteindelijk een mooie verzameling wereldrecepten ontstaat.

Anne, taaltrainer Duits bij Elycio Talen, deelt met ons haar verhaal en het recept van Weckmänner uit Duitsland. “Een herfst zonder Weckmänner is in mijn geboortestreek Noordrijn-Westfalen categorisch uitgesloten. En ook bij ons thuis geef ik deze klassieke Duitse traditie met veel plezier door aan mijn kinderen.

Een Weckmänn is een lichtzoet brood van fijn deeg met rozijnen. De Weckmänn heeft de vorm van een bisschop (Martinus van Tours / Sint-Maarten) en wordt veelal gebakken met een witte stenen pijp in zijn mond. Soms heeft de Weckmänn ook een dennentak bij zich. Het is een traditie om eerst het hoofd van de Weckmänn te eten en vervolgens de rest.

In Noordrijn-Westfalen worden ze vooral gegeten tijdens Sint-Maarten. Maar ik bak ook Weckmänner tijdens de paasdagen, ik noem ze dan “Weckhasen”.”

Het recept
6 grote of 12 kleine Weckmänner

Voorbereiding: 1 uur 45 min.
Bereiding: 15 min
Totale tijd: 2 uur

Ingrediënten voor de Weckmänner
· ¼ liter melk
· ½ blokje verse gist (21 g) of 1 zakje droge gist
· 85 gram suiker, verdeeld
· 500 gram bloem
· 1 theelepel zout
· 100 gram zeer zachte boter + iets meer om het deeg in te vetten
· 1 theelepel vanillesuiker
· Geraspte schil van ½ biologische citroen
· 1 ei

Verder
· 30 rozijnen
· 1 x eigeel
· Zout

Benodigd keukengerei
· Elektrische handmixer of keukenmachine
· Kwast
· Kom voor het deeg

Bereidingswijze

Verwarm de melk tot ongeveer 30° max 35°C (lauwwarm) en strooi de gist erin.

Voeg vervolgens 1 volle eetlepel suiker toe en roer tot de gist is opgelost.

Zet ongeveer tien minuten opzij totdat de gist begint te borrelen.

Zeef ondertussen de bloem in een mengkom.

Voeg de resterende (gewone) suiker, het zout, de vlokken boter, de vanillesuiker, de geraspte de citroenschil, het ei en de gistmelk toe.

Kneed het deeg tien minuten goed door met de kneedhaken van de handmixer of in de keukenmachine tot het deeg glad en elastisch is en niet meer plakt.

Vorm het deeg tot een bal. Bestrijk vervolgens met een beetje zachte boter en doe de bal (met de naad naar beneden) in de kom.

Dek af en laat op een warme plaats rijzen tot het deeg verdubbeld is. Dit duurt ongeveer een uur.

Verwarm de oven voor op 180°C en bedek twee bakplaten met bakpapier.

Verdeel het deeg in zes stukken (of 12) en rol de stukken uit tot dikke deegstrengen van ongeveer 20 centimeter lang.

Maak platte ovalen en snijdt ze 5 keer in: 2 korte diagonale sneden op nekhoogte om het hoofd te vormen, 2 lange diagonale sneden voor de armen en 1 snede in de lengte voor de benen. Vorm indien nodig het hoofd en de ledematen nog even na.

Druk in elke Weckmann twee rozijnen als ogen en drie rozijnen als jasknopen.

Plaats drie Weckmänner op voldoende afstand op de bakplaten en laat ze nog 15 minuten afgedekt met een handdoek rusten.

Klop eigeel met een snufje zout en een eetlepel water en bestrijk de Weckmänner.

Bak in de voorverwarmde oven tot de Weckmänner goudbruin zijn. Dit duurt ongeveer 12 minuten.

Haal de Weckmänner uit de oven en laat ze afkoelen op rooster. Ze smaken het beste vers met een beetje jam of met kaas.

Guten Appetit!

(Het recept is afkomstig uit het boek Heimathäppchen, een kookboek met recepten uit Noordrijn-Westfalen)